CREDO GROUP

Нацбанк знову знизив облікову ставку. Як це впливає на процеси в економіці та подальші прогнози?

Правління Національного банку України 27.10.2023р. ухвалило рішення щодо зниження  облікової ставки на 4% до 16% річних, яке як було заявлено НБУ, було ухвалене з урахуванням балансу ризиків та необхідності подальшої підтримки привабливості гривневих активів, зокрема на етапі адаптації учасників валютного ринку до керованої гнучкості курсу. Крім цього, за умови  Нацбанку прогнозує й надалі знижувати облікову ставку, за умови відсутності дисбалансу ризиків та адаптації учасників ринку до нового валютного режиму.

Вплив зниження ставки НБУ, безумовно, може мати негативні наслідки, зокрема зниження банками відсоткових ставок по депозитам, що може призвести до відтоку коштів з банківської системи, зниження Міністерством фінансів ставок за облігаціями внутрішньої державної позики, які орієнтовані на облікову ставку, що також може призвести до зменшення попиту на ОВДП та відповідно, зменшення обсягів залучення фінансування на державні видатки та як наслідок, зменшення темпів зростання ВВП. Також, такий підхід НБУ до монетарної політики не може обійти стороною і девальвацію національної валюти, в наслідок того, що зменшення облікової ставки свідчить насамперед про здешевлення коштів. Банківські установи при цьому не зазнали суттєвих змін, оскільки їх дохідність за депозитними сертифікатами та ставками на овер-найти залишились на тому ж рівні, за алгоритмом, ставка НБУ +4% та +6% відповідно.

Проте, НБУ покращив свій прогноз щодо темпів зростання реального ВВП на 2% до 4,9% у 2023 році та покращив прогноз щодо рівня інфляції на кінець цього (-4,8%)  до 5,8%. Такі прогнози НБУ гуртуються насамперед на високих врожаях у сільському господарстві, динамікою продовольчих цін, зростанням адаптивності бізнесу та населення до воєнних умов, збільшенні обсягів бюджетних видатків.

Отже, залишається лише сподіватись, що експерти НБУ не помилились у своїх прогнозах та найближчим часом ці прогнози почнуть збуватись.