CREDO GROUP

Зменшено ставку НБУ до 20%. Чого чекати далі?

Починаючи з 15 вересня 2023 року облікова ставка НБУ знижена за рішенням  НБУ з 22% до 20%.  Не задовго до цього, правління НБУ ухвалило рішення про зниження облікової ставки з 25% до 22% із 28 липня 2023 року. Отже, протягом майже 2 останніх місяців, НБУ знизило облікову ставку, загалом на 5%.

Щодо самої облікової ставки, то відповідно до Закон України “Про Національний банк України” облікова ставка НБУ – це  один із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів. Чинне законодавство визначає облікову ставку, як ключову відсоткову ставку, яка є основним індикатором змін у грошово-кредитній політиці та орієнтиром вартості залучених та розміщених грошових коштів для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку.

Тобто, облікова ставка НБУ має прямий вплив на ставки по депозитах та ставки кредитування, у тому числі ставки внутрішньо-банківського кредитування, між банками та між банками і НБУ та є насамперед орієнтиром вартості грошових коштів на внутрішньому рикну капіталу. Крім цього, облікова ставка, з теоретичних міркувань, має вплив на рівень інфляції, курс національної валюти, темпи економічного зростання економіки та інше.

Своє рішення, щодо чергового зниження облікової ставки, НБУ пояснює насамперед сповільненням інфляції та прогнозом подальшого її сповільнення, а також стійкою ситуацією на валютному ринку, що забезпечує спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість за пом’якшення валютних обмежень і збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень.

Проте, існують і інші фактори, які впливають на вартість національної валюти, зокрема це зайнятість населення та його доходи, міграція населення та окупація територій, що спричинені військовими діями, що обумовлюють рівень виробництва та і споживання товарів та послуг, зміни у системі оподаткування, що спричинені підвищенням ставок акцизного податку на окремі групи товарів або ліквідація з 01.08.2023р. спеціальної спрощеної системи оподаткування за ставкою 2%, що також має вплив, зокрема і на зростання цін на споживчі товари і  послуги, а також інші фактори впливу.

Таким чином, на наш погляд, спостерігати за уповільненням інфляції, не зважаючи на дані офіційних джерел, що висвітлюють темпи уповільнення інфляції, тобто темпи зменшення цін на споживчі товари та послуги, поки не вдається, за винятком зменшення цін на сезонні овочі та фрукти. А крім цього, останнім часом також спостерігається зростанням курсу валют за рахунок здешевлення гривні на готівковому валютному ринку, що також є індикатором для зростання цін на товари та послуги, на внутрішньому ринку. Таким чином, зменшення ставки НБУ призводить до здешевлення національної валюти, що в свою чергу, на тлі військових подій та впливу інших макроекономічних факторів, також може призвести до підвищення цін на товари та послуги і тим самим підвищення інфляції.