CREDO GROUP

Зміни у порядку розрахунку компенсації за невикористану відпустку. Що нового?

Постановою КМУ від 08.09.2023р. №957 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. №100 і від 8 серпня 2016 р. №500» були внесені зміни, зокрема і щодо порядку розрахунку компенсації за невикористану відпустку, яка була оприлюднена та набрала чинності 12.09.2023 року.

Відповідно до п. 2 розділу ІІ порядку №100 у новій редакції, який слід застосовувати, починаючи з 12.09.2023р. передбачено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Нагадаємо, що раніше норми цього пункту,  визначали обчислення середньої заробітної  плати  для оплати часу відпусток  або  для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться  виходячи  з  виплат за останні 12 календарних місяців роботи,   що   передують  місяцю  надання  відпустки  або  виплати компенсації за невикористані відпустки.

Таким чином, починаючи з 12 вересня 2023р. щодо компенсації за невикористані відпустки, право на які було набуте працівником до 31.12.2023 (включно) застосовується розрахунок за новими правилами. Тобто, для розрахунку компенсації відпускних, у разі звільнення працівника у 2023 році, для розрахунку середньої заробітної плати береться сума нарахувань виключно за фактичний час роботи у 2023 році. Щодо компенсації відпускних, які набуті працівником у період з 01.01.2024р., слід застосовувати підхід, коли розрахунок компенсації відпускних проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

В свою чергу, Міністерство економіки України, з цього приводу надало роз’яснення, де зазначає наступне:

а) враховуючи зміни норм Порядку, середня заробітна плата для виплати компенсації за зазначені вище невикористані відпустки обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки, починаючи з 1 січня 2023 року;

б) норми Порядку не містять вимог щодо особливого розрахунку для таких працівників, а також врахування при обчисленні середньої заробітної плати повністю відпрацьованих робочих днів протягом зазначеного періоду;

в) середня заробітна плата за фактично відпрацьований в 2023 році період обчислюється на загальних умовах, а саме з виплат, нарахованих в місяцях розрахункового періоду, з урахуванням положень абзацу третього пункту 3 Порядку;

г) якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду та ділиться на кількість календарних днів розрахункового періоду.