CREDO GROUP

18 жовтня 2023р. граничний термін реєстрації юридичних осіб, в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, для участі в господарському процесі

18 жовтня набув чинності Закон № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року , окрім підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу I цього Закону в частині обов’язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону та підпункту 52 пункту 1, підпункту 52 пункту 2 та підпункту 45 пункту 3 розділу I цього Закону, які вводяться в дію одночасно з набранням чинності цим Законом.

Наявність електронного кабінету в ЄСІТС, починаючи з 18 жовтня 2023 року для: адвокатів; нотаріусів; державних та приватних виконавців; арбітражних керівників; судових експертів; органів державної влади та інших державних органів; органів місцевого самоврядування; інших юридичних осіб. ФОП та фізичні особи, реєструються в ЄСІТС добровільно, але у позовній заяві обов’язково мають вказувати про наявність чи відсутність електронного кабінету в ЄСІТС. При цьому, реєстрація в ЄСІТС, що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі в порядку, визначеному КАС України.

Для участі у господарському процесі, у т.ч. щодо укладення та виконання договорів, стягнення збитків, штрафних санкцій за порушення строків виконання грошових та інших зобов’язань тощо, треба зареєструватися в ЄСІТС. Граничний строк, що визначено у Законі № 3200 встановлений до 18.10.2023 включно. Щодо справ які розглядаються в адміністративному або цивільному процесах, то строк реєстрації в ЄСІТС для юридичних осіб встановлений Законом  до 20.02.2024 включно.

Законом передбачено, що у разі звернення до суду, особою, яка зобов’язана була зареєструвати електронний кабінет, але не виконала цього обов’язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа. Ті ж самі заходи, коли особа не зареєструвалась у ЄСІТС,  застосовуються судом, у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.