CREDO GROUP

У 2017 році платників ПДВ не штрафуватимуть за неправильні коди УКТ ЗЕД у податковій накладній

Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні” від 21.12.2016 р № 1797-VIII доповнено перелік обов’язкових реквізитів податкової накладної, зазначених в п. 201.1 ПКУ, а точніше, з 01.01.2017 р. платники ПДВ повинні обов’язково вказувати в податковій накладній код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (пп. “і” п. 201.1 ПКУ).

Платники податків, крім випадків поставки підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право вказувати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг в повному обсязі, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду. Тобто для товарів, які не є підакцизними і імпортними, і послуг, можна обмежитися першими чотирма знаками коду.

Що ж стосується застосування цієї норми при реалізації вітчизняних товарів, придбаних до 01.01.2017 року, то норми пп. “і” п. 201.1 ПКУ, відносяться до будь-яких товарів, які будуть реалізовані починаючи з зазначеної дати, і ніяк не залежать від періоду придбання або країни походження товарів.

ПКУ передбачені санкції за вчинення помилок при заповненні обов’язкових реквізитів податкової накладної – штраф у розмірі 170 грн. і зобов’язання виправити помилку.

Однак новим п. 35-1 підрозділу 2 розд. ХХ ПКУ встановлено, що до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній при вказівці коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Таким чином, за помилки при заповненні цього реквізиту, допущені в 2017 році, не штрафуватимуть.