Затверджено нові вимоги до фінансового моніторингу

28.12.2019 р. в газеті “Голос України” опубліковано Закон України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення” від 06.12.2019 р. № 361-IX, який передбачає , перш за все, збільшення суми фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу (з 150 тис. грн. до 400 тис. грн.) з одночасним зменшенням кількості ознак таких фінансових операцій (з 17 до 4). Тобто банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі, платіжні організації та інші фінансові установи зобов’язані повідомляти Держфінмоніторинг про фінансові операції на суму понад 400 тис. грн. і пов’язаних з готівкою, переказом коштів за кордон, політично значущими особами та клієнтами з держав, які не виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, що здійснюють діяльність в антілегалізаціонній сфері.

Крім цього слід звернути увагу, що розширено коло суб’єктів, які будуть повідомляти Держфінмоніторинг про підозрілі фінансові операції, зокрема, додали осіб, що надають інформаційно-консультаційні послуги з питань оподаткування.

Також вдосконалено процедуру розкриття суб’єктами господарювання своїх кінцевих бенефіціарів власників (контролерів), введена оновлена ??система покарань за порушення законодавства в сфері фінансового моніторингу.

Закон вводить обов’язок для платіжних систем:

• супроводжувати грошові перекази інформацією про платника і одержувача переказу;
  • забезпечувати наявність і повноту інформації про платника і одержувача платежу;
  • запроваджувати заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям з грошима, отриманими від злочинів, пов’язаних з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму.

Закон вступає в силу через чотири місяці з дня його опублікування.