CREDO GROUP

ДПС України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн

3 листопада 2022 року ДПС України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін звітами у розрізі країн

Метою приєднання до Багатосторонньої угоди CbC є долучення України до міжнародної системи автоматичного обміну звітами у розрізі країн, до якої вже приєдналося понад 90 країн світу.

Запровадження та обмін звітами у розрізі країн передбачені положеннями Кроку 13, що є складовою частиною Мінімального стандарту Плану дій BEPS, який Україна зобов’язалася імплементувати.

На думку представників Мінфіну, звітність у розрізі країн дозволить податковим органам України отримувати комплексну інформацію щодо діяльності міжнародних груп компаній в розрізі конкретних юрисдикцій, а також здійснювати ефективний аналіз обсягів діяльності, структури операцій та специфіки діяльності міжнародних груп компаній для цілей контролю за трансфертним ціноутворенням.

Зазначена звітність є елементом трирівневої системи документації з трансфертного ціноутворення для міжнародних груп компаній, яка також включає в себе документацію з трансфертного ціноутворення (локальний файл) та глобальну документацію з трансфертного ціноутворення (майстер-файл).

Наразі Мінфіном та ДПС здійснюються послідовні заходи щодо забезпечення технічної спроможності для обміну такими звітами.